Reviews

“Juich vooral zo vroeg mogelijk!”

Reviews van cliënten uit workshops, duo-begeleiding
of ander samenwerkingsverband:

“Ilona Kuis is een vakvrouw met een bijzondere en zeer deskundige aanpak. Een uniek talent.” 

Grethe van Geffen, voorzitter Mensa Fonds en directeur Seba cultuurmanagement

“In stilte een storm ontketenen; daar is Ilona goed in. Het resultaat is een bewustwording dat je keuzes hebt en dat je die keuzes mag maken.”

Geert Reyners – Vermogensmanager Rabobank Nijmegen

“Het enige wat een vis hoeft te doen, is zich te verliezen in het water. Ilona heeft de kracht om vanuit haar liefhebbende vriendelijkheid en mededogen je ruimte te geven om jezelf te openen, zodat je kan worden wie je diep van binnen altijd al bent geweest.

Yvo Keus – interim (Project) Controller en coach

“De recente coaching bij Ilona was een eye-opener door de warme en veilige begeleiding in combinatie met een zeer systematische en heldere methodiek. Ik kom er vandaan met inzicht hoe ik gevoelens die hoogstpersoonlijk zijn nog duidelijker kan vormgeven en neerzetten in de wereld om mij heen.”

Mirjam Eikelboom – Archivaris bij GGzE

“Jij hebt het. Je vraagt door op pijnpunten op een manier waarop het opengaat.”

Jeroen Komen – oprichter internetbedrijf Knoworries en auteur ‘Ik kan vliegen‘ 

“Eén van de meest bewuste mensen die ik ken…present en verbonden met gesprekspartner.

Nilüfer Öder – programmamaker radio&TV en presentatrice 

“Jij kunt mensen lezen, jij brengt mensen in contact met zichzelf.”

Mark Kooperberg – administrateur en boekhoudkundig trainer

“Je geeft oprechte aandacht en directe feedback, je stelt directe vragen, op een niet-bedreigende manier.

Mike Boerma – oprichter de cirQulaire bankrekening

“Heerlijk, eerlijk, mooi, aanvoelend, rust, inzicht, puur, verbindend, vrolijk, kundig, scherp, intens en authentiek zijn woorden die beschrijven hoe ik Ilona heb ervaren. Al vanaf het begin wist zij een prettige warme sfeer te creëren in het telefonische kennismakingsgesprek. Aangezien ik niet vaak zo snel een betekenisvolle verbinding heb gevoeld als bij Ilona, beveel ik Ilona van harte aan als coach! :)”

Jeroen Bastiaansen – Directeur ABCS en Bestuurslid Stichting Bobstart

“Een verademing, zoals jij situaties doorziet en op een vriendelijke, open manier precies de juiste vragen weet te stellen. Elk bedrijf, en elke (willekeurige) groep mensen móét wel opknappen van jouw aanwezigheid!” 

Caren Peeters – tekstschrijfster bij Klare Taal en Caat-a-Strofe

“Ilona, bedankt voor een hele bijzondere workshop! Bij Ilona kan elke deelnemer echt zichzelf zijn: er is alle ruimte om jezelf te ontdekken én dichtbij jezelf te blijven, zonder concessies te hoeven doen. Ze benadert het thema waarnemen heel puur en zuiver, en weet het in een warme en echt veilige sfeer te gieten.”

Olivia Andiel – projectleider Reade

“Ilona is intelligent, doortastend in haar werkwijze, en zowel zachtmoedig als direct in haar benaderwijze. Daarnaast heeft ze veel humor en gaat ze zorgvuldig te werk. Deze combinatie maakt haar naar mijn beleving even veelzijdig als uniek. Ik heb van haar geleerd om met meer innerlijke rust contact aan te gaan, en het contact met Ilona stimuleert om uitdagingen niet uit de weg te gaan. Ilona weet complexe onderwerpen terug te brengen tot concrete en met name voelbare voorbeelden, die ze ook ter plekke zal bespreken en onderzoeken. Professioneel en persoonlijk biedt dit een grote verrijking.”

Lotte van Lith – specialist emotionele en begaafde ontwikkeling A Lot of Complexity

Reviews van cliënten uit individuele begeleiding (anoniem):

Een cliënte die zich herkent in hoogsensitiviteit en een leven wilde met meer intimiteit en verbinding met anderen, in een gepast evenwicht en zonder zichzelf ‘uit te leveren’: 


“Jij triggert bij mij totaal niet de ‘hulpverlenings-behoefte/reddersverslaving’ waar ik toch een groot deel van mijn leven door geplaagd ben geweest. Voor wat betreft de dingen die jou overkomen en de keuzes die jij maakt, heb ik heel goed door dat je daarin autonoom bent en alhoewel ik me goed voor kan stellen dat je voor advies natuurlijk best op z’n tijd bij anderen te rade gaat, voel ik me hierin voor het eerst niet emotioneel misbruikt. Dat klinkt niet echt als een compliment hè haha, dat je mij niet emotioneel misbruikt ;-), maar ik bedoel dat ik nu dus voor het eerst vòèl dat iemand geen beroep doet op mijn ongetwijfeld aanwezige hulpverleningskwaliteiten :-). Ik merk heel duidelijk aan jouw manier van communiceren dat je mij niet nodig hebt voor het maken van gezonde keuzes en ik wil je voor wat dat bij mij teweegbrengt bedanken.”

“Wil je met me in zee?”
“Ja! En je hoeft me niet te redden.”

Een cliënt die zich wezenlijk ‘anders’ voelde en de wens had om meer zichzelf te kunnen zijn in contact met zijn omgeving:


“Een paar maanden geleden ontdekte ik dat ik HB’er ben. Het besef alleen al maakte veel los en ontspande me. Gelijktijdig riep het veel nieuwe vragen op. Ik wist dat ik een hoog IQ had, maar dat zegt op zichzelf niet zo veel. Ik wilde begrijpen wat het met ‘mijn wezen’ deed. Als regelmatig getypeerde “vreemde eend” wilde ik leren wat het vreemde was, waardoor het in ieder geval voor mij niet meer vreemd (in de zin van onbekend) maar juist bekend zou worden.

Toen ik op internet de rijtjes HB-kenmerken las, kwam het besef binnen als een mokerslag. Ik heb staan huilen onder de douche, omdat ik aanvoelde dat het om een existentiële ontdekking ging. Na een zwaar project op het werk en een nogal heftige foute medische diagnose -ik zou nog een jaartje leven- was ik intern nogal uit balans geraakt. Ik wist niet meer zo goed wat ik echt wilde, twijfelde aan alles, was mijn blije en sterke ik niet meer, en was regelmatig somber. De spanning die ik letterlijk in mijn lijf voelde, ging maar niet weg en ik had geen idee waarom niet. Als eeuwige optimist kon ik het namelijk ook omdraaien: blij dat ik gezond ben, blij dat ik dat project heb teruggegeven, blij dat ik weer kan werken aan nieuwe ideeën en initiatieven. Maar zo eenvoudig was het dit keer niet. De vraag die mij zo onzeker maakte was, hoe heeft het zover kunnen komen? En hoe voorkom ik dat het weer gebeurt?

Veel gezocht. Bleek een oerwoud te zijn, waarbij veel paden uitkwamen bij psychologenpraktijken. Naar mijn gevoel had ik daar niks te zoeken. Uiteindelijk kwam ik via een hulpverlenerslijstje jouw site tegen. Die sprak me qua toon en vorm aan. Daarnaast ben je ervaringsdeskundige, wat ik in dit geval belangrijk vond.

Jouw site stak met kop en schouders boven de andere sites uit. De site zag er erg warm en professioneel uit. De toon van de teksten is inclusief en gericht op begrijpen, om van daaruit je functioneren/communicatie te verbeteren. Andere sites hebben het dominant over IQ, wat ik zelf het minst interessant vind. Dat is slechts een gegeven. Niet iets om jezelf voor op de borst te kloppen. Wat het met je zijn doet, vind ik vele malen belangrijker. En dat spreekt uit jouw site.

Je kennismakings-mailtje ademde dezelfde sfeer. Het bevestigde mij in mijn hoop dat je site niet alleen een mooi frontje was, maar doorleefd en authentiek. Ik wilde met iemand praten die het ook had meegemaakt en er verder over had nagedacht. Het niet behandelen als probleem, maar als een stap in mijn bewustwordingsproces.

Als ik eerlijk ben, ga ik elk gesprek met jou onvoorbereid in. Misschien wel bewust, omdat ik ‘het’ wil laten gebeuren. Het bewust worden lijkt bij mij twee fases te doorlopen. Eerst een gesprek met jou. Daarin gebeurt veel. Je stelt open vragen, ik vertel veel, jij vraagt door of stelt sommige opmerkingen ter discussie waardoor je mij tot essentie dwingt. In de weken erna denk ik er over na. Soort internalisering. Ook begin ik dingen die gebeuren beter te begrijpen terwijl ze gebeuren. Denk aan gesprekken die dreigen vast te lopen, onbegrip, gevoel van (gebrek aan) urgentie.

Als ‘denker’ ben ik geneigd om problemen vooral vanuit de ratio (of abstractie) te benaderen. Dat leidt nogal eens tot het verwijt dat ik mijn gevoel niet gebruik. Het is waar dat ik soms moeilijk bij mijn gevoel kan, in woorden, maar ik weet wel dat mijn gevoel sterk is ontwikkeld, in die zin dat ik nuances vaak scherp aanvoel en meeneem in mijn beslissingen. Dat mijn binnenste soms stormt, terwijl ik aan de buitenkant rustig en beheerst overkom. Jouw aandacht voor dat ‘rijke voelen’, dat het er mag zijn, gaf mij rust. Het hoort erbij. Het is onderdeel van wie ik ben. Hoe fijn dat het (h)erkend wordt.

Waar ik op hoop, en de eerste signalen al van waarneem, is dat meer begrip van mijzelf als HB’er mij gaat helpen om mijn golflengte beter af te stemmen op mijn omgeving. Waardoor ik gemakkelijker kan verbinden met mensen, en zij met mij.

Ik heb geluk gehad jou te ontmoeten als coach in dit proces. Je bent toegankelijk, authentiek, luistert ‘door’, stelt scherpe vragen, vat goed samen, komt met rijke inzichten, en stelt me op mijn gemak. Nog meer complimentjes? Ze zijn oprecht ;-).”

Een cliënte, twintiger, onderzoekster, die hulp zocht bij de omgang met conflicten:

 
“Ik ben er recent achter gekomen dat hoogbegaafdheid iets is waarin ik veel van mezelf terug zie. Opgelucht, maar ook met een beetje een ongemakkelijk gevoel ging ik op zoek naar iemand die me daarmee op weg kon helpen. Ik kwam uit bij Ilona.
 
Zij heeft met veel empathie naar me geluisterd, me heel erg geholpen bij het omgaan met een bepaald soort conflicten die ik ervoer en me weer op andere denksporen gezet. En dat alles op een leuke, maar ook hele snelle, goed doordachte en slimme manier.
 
Ik koos voor Ilona omdat ze down to earth overkwam, een holistische benadering heeft en je ziet als mens, niet alleen als iemand die hoogbegaafd is. Ze kan vanuit veel hoeken met je meedenken, hoe het is om hoogbegaafd te zijn, vanuit de samenleving en vanuit persoonlijke invalshoeken.
 
Dit had voor mij het resultaat dat ik lekkerder in mijn vel zit en nieuwe invalshoeken tot mijn beschikking heb om naar problemen te kijken. Ik heb een aantal keer met Ilona afgesproken, omdat ze allerlei interessante ideeën had en het fijn is om met iemand te kunnen sparren die echt luistert.”

“Er is een weg terug en die gaat vooruit.”

Een cliënte, moeder en zelfstandig ondernemer, die een patroon had ontwikkeld om hard te werken in relaties met anderen:


“Waar ik nu wel letterlijk een beetje stil van ben, is dat ik al die jaren zo druk ben geweest met uit te reiken naar de ander, alle signalen op te vangen, te begrijpen, mezelf te laten begrijpen etc. en dat dat dus juist voorkomen heeft dat precies dat gebeurde: echt contact, wederzijds begrip, de ander ruimte geven en zelf ruimte ervaren.

Gisteren sprak ik nog met mijn vriendin en ik merkte gelijk dat ik dat op een andere manier deed. Er zat veel meer rust in het gesprek. Zij gaf ook veel meer input. Tegelijkertijd merkte ik dat ik ruimte kreeg om te ervaren hoe het contact voor mij voelde. Ook vanmorgen een fijn gesprek gehad met een collega. Voel heel veel rust in mijn hoofd op een of andere manier.

Door jouw feedback op de communicatie heb je precies de punten naar voren gehaald die al die tijd ongezien bleven. Je hebt me laten zien, maar ook laten voelen, hoe het anders kan. Dat laatste maakt het wezenlijke verschil. Na deze ervaring wil ik niet anders meer.”

“Ik? Neeee, ik heb niet zoveel nodig hoor, als het maar het juiste is.”

Een cliënt die zich herkent/herkende in autisme en zich wilde leren uiten als de liefdevolle man die hij van binnen voelde:


“Na diverse andere hulpverleningstrajecten was er bij mij nog steeds de behoefte naar dat ene, die rust, die helpende hand bij de dingen waar ik dagelijks tegenaan liep, iemand die me écht begreep en die direct die behoefte kon aanvoelen. Iemand die mij kon helpen aan zelfvertrouwen, mijn positie in alledaagse ontmoetingen en gesprekken versterken, helpen met mijn reacties die vaak veel te heftig waren. Iemand die mijn luistervaardigheid kon ontwikkelen om dingen te kunnen horen die ik eerder niet of in ruis verstond.

Ik zocht niet via Google. De hoeveelheid hits is duizelingwekkend.

Als ik gericht op zoek ga, doe ik dat zoveel mogelijk via social media. Vooral de referenties en aanbevelingen van andere mensen vind ik belangrijk voor het eerste gevoel.

Ons eerste contact was online, ik zag je voorbijkomen op mijn feed via een like van iemand anders. Mijn interesse was gewekt door je slogan die je vaak hanteert (‘Het gevoel wil gevoeld worden en het denken mag er wezen’). Op je site werd ik gegrepen door deze passage:

Je valt op door je eigenheid, eigenwijsheid, eigenzinnigheid. Wellicht ontvang je bewondering of heb je juist de indruk te worden bestreden, terwijl je in essentie zoekt naar gelijkwaardigheid. Diversiteit. Complexiteit. Diepgang. Je ervaart gemis. Je wilt gezien en gehoord worden in jouw krachten en kwetsbaarheden, en ruimte ervaren in de uitwisseling. Je zou graag begrepen willen worden. Je verlangt naar een ware connectie met anderen, echt contact, wederzijds begrip.

De rust, de veiligheid, het vertrouwen dat deze tekst op mij weet over te brengen doet me nu weer denken aan dat moment van toen. Eindelijk iemand die begrijpt, die snapt waar ik mee worstel, waar ik mee rondloop. Dat was de trigger om je een mail te sturen. Een mail die je warm en aanvoelend beantwoordde.

Na diverse mails waarin je echt meeleefde en je kennis op dit gebied mij overtuigde, hebben we onze eerste afspraak gemaakt. Ik was best gespannen, niet wetend wie je was of hoe je was. Maar toen je op me afliep, keek je me aan en op dat moment was het ijs gebroken en ben ik dankbaar dat ik je ontmoet heb.

Je betekent inmiddels heel veel voor me, ik leun en steun op je en je geeft me zoveel handvatten om alles te doen wat ik wil, op de manier waarop ik wil. Me zelfvertrouwen te geven voor moeilijke situaties. Ik kan je altijd mailen, je geeft altijd antwoord (dat is ook heel erg fijn).”